top of page

Tudd, hol a határ!

Érdekérvényesítés, tárgyalás (nem csak) Nőknek!


Néhány napja egy barátommal, egy sikeres üzletasszonnyal találkoztam. Kérdésem: “Hogy vagy?” Válasza: “Jól.” Kérdésem: “Bővebben?” Válasza: “Nem jól.” Tipikus Hofi Géza est. Elsőre. Aztán kiderült, hogy nem ennyire vidám a helyzet. A barátom egy fantasztikus ember, empatikus, sikeres, az emberek imádják és tényleg ott segít, ahol csak tud. Állandóan azt keresi, hogy MIT TEHET valakiért. Nyilván senki sem hibátlan, (kivéve engem :) ) de Ő igazi példakép számomra, mert kiválóan menedzseli a vállalkozását és eközben a magánéletét is. Kőkeményen érvényesíti az érdekeit az üzleti életben, sikerrel vette az ECO(VID)NOMY 19 akadályt. Kérdésem: “És most??? Mi van?” Válasza: “Nem tudok megfelelni a páromnak...” Ohhh. Ez most mi? Hogyan? Mindent megtesz érte. Tudom. Látom. Ez nem kérdés! Akkor meg mi vaaaan?

Naponta, kap negatív megjegyzéseket, kritikát, és ezek a “balhék” egyre fokozódnak.

“Ő fontos nekem! Szerinted mit tehetnék még érte?” Válaszom: “Tudd, hogy hol van a határ!” ?????? Nem mennék bele jobban a történetbe.

Az érdekérvényesítésben 4+1 “típust” különböztetünk meg. Ezt az érdekérvényesítési stílus alapján tesszük. 1. Ismerd fel kivel van dolgod! 2. Alkalmazd a megfelelő stílust amely a helyzethez kell! 3. Ne halmozd el “ajándékokkal” (ez csak jelkép) a másik felet! Ha Te csak adsz, és adsz, majd adsz, ezt követően még egy kicsit adsz, ráadásul mindezt “ingyen” akkor az automatikusan abba a helyzetbe, majd álláspontra juttatja a másik felet, hogy ez a természetes. Sőt! Azt is jelenti (persze nem egyszeri alkalommal), hogy Ő maga NEM KÉPES megszerezni magának ezeket a dolgokat. Kapni ajándékba és megszerezni nem ugyanaz! Tehát ezzel “függőség” érzése alakulhat ki. (Van olyan élethelyzet amikor ez nem érvényes, de alapesetben sajnos igaz.) Tehát ha valakivel “egy csapatban játszol” legyen az üzleti, vagy magánélet, törekedned KELL a harmóniára! (Harmónia: görög eredetű szó, egyezés hasonlóság jelentésből alakult ki.)


Mi a harmónia az érdekérvényesítésben?

Hasonló, vagy egyező mértékű hozzáadott érték (a felek döntik el, hogy kinek mi mit ér) a “csapatjáték”-hoz.

Tehát: Törekedj arra, hogy értékeket adj! TUDD, HOL A HATÁR! - (ne okoz függőséget) - megérzik... Te mit gondolsz? Jártál már úgy, hogy csak adtál és adtál, és a végén, még Te voltál a “csúnya és gonosz”? :)

7 megtekintés0 hozzászólás

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page